AlaCoica's Blog

Zîmbeşte, viaţa e frumoasa!!!

Ultimul Racnet

Copiii din ziua de azi

Copiii din ziua de azi nu-şi mai doresc maşinuţe şi papuşi , ci telefoane mobile – ultimul răcnet. Statisticile internaţionale arată că vîrsta medie la care un copil ajunge să aibă un telefon este de 7 ani.
Şi la noi în republică lucrurile nu stau deloc altfel. Tot mai mulţi părinţi le cumpără celulare micuţilor pentru „cazuri de urgenţă”. Astfel că, în ciuda crizei economice, în 2008 piaţa telefoanelor mobile şi-a menţinut ritmul de creştere, iar la sfîrşitul anului trecut numărul abonaţilor la reţelele de telefonie mobilă a depăşit 67 % din populaţia republicii. Conform aceloraşi calcule, fiecare al Şaselea utilizator de telefon mobil are vîrsta sub 18 ani.
„Telefonul mobil a devenit un obiect indispensabil. La fel cum are nevoie un adult de telefon, aşa şi un copil. Astfel în orice moment poate să anunţe părinţii dacă se reţine după ore sau a păţit ceva. Poţi ţine legătura cu el oriunde şi oricînd”, a afirmat Aurelia Carpov, mamă a trei copii.
Telefonul mobil a devenit un accesoriu aproape nelipsit din buunarul unui şcolar modern. Chiar dacă tendinţa este mai pronunţată în zonele rurale, şcolile sînt împînzite de pici care stau în pauze cu telefonul la ureche.
„Un copil nu are nevoie de telefon la şcoală. Acesta nu face decît să-i distragă atenţia de la ore. Nu de puţine ori am fost deranjată în timpul cursurilor de sunetele telefoanelor, sau, şi mai des, de faptul că în loc să asculte la ore, copiii se joacă la telefon sau ascultă muzică. Pentru a deveni un tînăr educat, cu cei şapte ani de-acasă, cel puţin pînă la 16 ani acesta nu ar trebui să aibă în posesie un telefon mobil.” a declarat Maria Mistrean , profesoară de limba ramană.
„Copiii şi tinerii sînt două dintre categoriile cele mai pretenţioase în ceea ce priveşte tipul telefonului şi atribuţiile sale.” a afirmat Vasile Muraru, manager al unui magazin de telefonie mobilă. Şi asta deoarece în societatea contemporană pentru a beneficia de stima şi acceptul social, copilul trebuie să aibă un telefon mobil cel puţin la fel de performant ca cele ale prietenilor săi.
„Dacă pînă nu demult copiii se grupau în funcţie de interese, acum în pauze se grupează în funcţie de telefoanele mobile pe care le posedă. Cei care au telefoane mai performante îşi etalează noile achiziţii în materie de imagini şi sunete, restul fiind marginalizaţi, şi invers, cei care nu au telefoane sau au, dar sînt de model vechi, nu se împrietenesc cu ceilalţi pentru că îi consideră înfumuraţi”, a afirmat Maria Profan, Profesoara de clasele primare.
În ceea ce priveşte inofensivitatea telefoanelor mobile şi influienţa acestora asupra organismului – subiectul rămîne deschis. În ciuda nenumăratelor cercetări efectuate nimeni nu poate afirma cu certitudine că undele radio dăunează sau nu sănătăţii. După ani de zile în care s-a afirmat că telefoanele mobile trebuie interzise copiilor, deoartece măresc riscul de tumori la creer, cercetătorii britanici spun că acestea sînt sigure şi că momentan „nu există nici o dovadă ştiinţifică sau biologică conform căreia undele radio cauzează cancer”.
Şi asta după ce un alt studiu efectuat în martie a concluzionat că „micuţii care folosesc celulare sînt de 5 ori mai predispuşi să se îmbolnăvească de cancer pe parcursul vieţii”

Anunțuri

26/09/2009 - Posted by | Uncategorized

10 comentarii »

 1. sarmanii micuti. Si mie imi vine uneori a ride cind vad cite un copil care abia poate vorbi, dar are celularul nedezlipit de el. Dar cu predispunerea spre cancer … e mai grav!

  Comentariu de feliciad | 28/09/2009 | Răspunde

 2. da, asta-i prostia omeneasca

  Comentariu de stalinkolea | 30/09/2009 | Răspunde

 3. Ai perfecta dreptate copii nu constientizeaza factorii nocivi provocati de acest aparat la prima vedere atit de necesar.

  Comentariu de marynescu | 04/10/2009 | Răspunde

  • da, copiii nu constientizeaza acest lucru, dar cum ramine cu parintii, cei care ar trebuie sa aiba grija de sanatatea acestor micuti?

   Comentariu de coicaala | 05/10/2009 | Răspunde

 4. Îi doare pe ei factoru’ vostru nociv… Moda-i moda… Azi vor fi telefoane maine altceva… cât despre efecte nocive… ce mai contează un rentgen/ora pe lîngă cele luate de pe urma Cernobîlului și mai nou de la uzina de la Rîbnița…
  Principalul e să fie fericiți copii… și apoi o mînă în plus n-a încurcat nimănui, nu?

  Comentariu de eduardbutnaru | 05/10/2009 | Răspunde

  • mai greu e cind in minus…

   Comentariu de coicaala | 09/10/2009 | Răspunde

 5. Păi, aşchia nu sare departe de trunchi..Ce văd la părinţi sau la cei adulţi, ei repetă! În societatea moldovenească poţi să nu ai ce mânca , dar mobil de ultimă generaţie trebuie să ai..Poţi să nu ai niciodată contul încărcat ca să potsi suna, dar să nu ai telefon mobil..În fiece zi observ indizi de genul ăsta..îmbrăcaţi ca nişte boschetari, dar cz iphone..Îmi vine a râde şi a plânge în acelaşi timp..sincer!

  Comentariu de christinebuzovski | 08/10/2009 | Răspunde

  • si eu am vazut destule persoane care o duc de pe zi pe zi din ce in ce mai greu, dar telefoane mobile au fiecare4 membru al familiei. nu conteaza ca traiesc in mizerie pina la urechi, important este ca atunci cind ies in lume sa aiba ochelarii de soare si telefonul mobil…

   Comentariu de coicaala | 09/10/2009 | Răspunde

 6. eu mi-am luat un telefon in anul 1 de facultate… si nu mi s-a intimplat nimic grac… adica se poate supravietui si fara… 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

  Comentariu de anastasiarussu | 10/10/2009 | Răspunde

 7. Oare cu vre-o 20 ani in urma parintii nu-si faceau griji pentru copii lor? Pe atunci nu erau telefoane mobile prin skoli. Oare de unde stiau ei ca pruncul se mai retine la skoala sau a patit ceva?

  Comentariu de iriska | 17/10/2009 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: