AlaCoica's Blog

Zîmbeşte, viaţa e frumoasa!!!

„Ai adus Anuşka?”

Chisinau gara feroviara trenuri

Se anunta urcarea la trenul suburban Chisinau Bender

Credeam că doar copii atunci cînd îşi văd părinţii veniţi de la tîrg îi întreabă :”Ce ne-ai adus mami?” sau „Ce ai pentru noi tati?”, dar, după ce am văzut în una din zilele trecute un bărbat trecut de prima tinereţe, puţin şifonat, care se îmbujorase la faţă cînd o văzu intrînd pe uşă pe o doamnă care în ciuda unui handicap(fara braţ)căra după ea un cărucior enorm şi încă avea vreo patru sacoşe, îşi întinse mîinile aproape cenuşii şi tremurînde spre ea şi c-o voce stinsă o întrebă:”Ai adus Anuşca?Ai?”, mi-am schimbat opinia.

Ca să înţelegeţi despre cine este vorba vă spun că Anuşka este o comerciantă ambulantă, o „business women moldovenească” ce-şi dsfăşoară activitatea în trenul suburban Chişinău – Bender -2.

„Cred că sînt peste zece ani de cînd Ana lucreză aşa. În definitiv are şi ea familia ei şi trebuie să şi-o întreţină. Se descurcă fiecare cum poate” a declarat Maria, o pasageră care tocmai îşi cumpărase un pachet de seminţe de la ea.

Ana este o doamnă trecută de 40 de ani, care n ciuda faptului că nu are o mînă şi-a făc ut din căratul genţilor cu diferite produse o profesie. Chiar dacă locuieşte în Chişinău îşi are serviciul într-un tren suburban. Ea are doi copii pe care i-a iniţiat în această afacere acum vreo 3 -4 ani în urmă cînd au îceput să vîndă îngheţată în serile călduroase de vară. Mai multe detalii despre viaţa acestei doamne nu am putut afla. Cînd am vrut să-i pun cîteva înterbări ea mi-a spus că nu are timp de pierdut , că o aşteaptă clienţii şi că trebuie să reuşească să deservească toţi clienţii pînă la o anumită staţie , după care trebuie să coboare pentru a urca într-un alt tren şi să se întoarcă înapoi în Chişinău. . . O schemă destul de complicată pe care femeia o urmează în fiecare zi.

Astfel tot ce am mai auzit în minutele următoare au fost cuvintele:”… bomboane, ciucalate, răsărită, suhari, apă minerală cine doreşte?..” Involuntar în minte mi-au venit binecunoscutele cuvinte:”Otrava, taracani şoareci şi guzgani…” şi fără să vreau am început s-o compar pe doamna din tren cu cele din Piaţa Centrală care strigă cît le ţin plămînii.În geanta pe care Ana o căra avea bomboane, ciocolate, pesmeţi, apă, seminţe, tote într-un asortiment destul de vast, iar pe lîngă toate acestea şi bere care este comercializată deschis, iar din spusele bătrînului şifonat am aflat că mai produce o „licoare ” de vreo 45 de grade pe care o vinde la suprapreţ. În „secret” acesta m-a spus că marea parte din venit o are anume din comercializarea „licorii magice” cum o numea el.

Uitîndu-mă aşa prin vagon ca să văd reacţia oamenilor, am observat o femeie, care devenise într-un moment albă ca varul şi care se uita lung după un bărbat care se pornise în întîmpinarea Anuşcăi.

„Netrebnicul, în loc să cumpere o pîine ăsta se duce să-şi ia bere. Mai bine ai lua ceva la copii, decît te-ai îmbăta iar” strigă femeia în timp ce bărbatul îşi lua „trofeul”. Mai tîrziu aceasta mi-a spus că o urăşte pe Ana.”De cînd a apărut ea cu băutura ei nu mai am linişte în casă. Nu se găseşte nimeni s-o dea jos din tren sau s-o dea la poliţie, să facă ceva. La auzul acestor vorbe o vecină care se pare trase cu urechea la discuţia noastră, se revoltă, apărînd-o cu vehemenţă pe Ana.

„Trebuie femeia să trăiască cu ceva. Se întreţine um ştie ea mai bine. Bărbat’tu îi vinovat că se duce şi cumpără. Dac-ar fi cumsecade n-ar cumpăra bautură. Nimeni nu l-a impus s-o cumpere. Eu spre exemplu în fiecare seară cumpăr seminţe, nu de alta dar drumul e destul de lung, iar cînd mi-e sete iau apă, şi cînd mi-e foame iau si de mîncare, e comod, chiar necesar, după părerea mea”.

Necesar sau nu cert este că „legea interzice comercializarea cu amănuntul a producţieie alcoolice prin reţeaua de comerţ ambulant şi mai ales în interprinderile de transport public”. Cu toate acestea , însă, popliţia nu aluat nici o măsură în cei 10 ani de existenţă a afacerii.

Anunțuri

17/11/2009 - Posted by | Uncategorized

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: