AlaCoica's Blog

Zîmbeşte, viaţa e frumoasa!!!

Cartea (online) – izvor de înţelepciune

Cartea este considerată ca fiind un adevarat izvor de inţelepciune, pentru că prin intermediul ei aflăm multe lucruri interesante, ne imbogaţim vocabularul, ne dezvoltam  spiritual,moral şi multilateral. Cartea a avut dintotdeauna o semnificaţie aparte pentru că anume în carţi sunt scrise cuvintele sfinte ale Domnului, anume în carţi este păstrată istoria neamului, şi tot filele din carţi sunt martore a progresului tehnologic, stiintific si creativ.
Totuşi, odată cu trecerea timpului şi odată cu dezvoltarea tehnologiilor cartea a rămas pe ultimul plan. Astfel dintr-un izvor de întelepciune cartea s-a transformat într-o fîntână la cumpăna căreia vin să-si potoleasca setea de cunoştinţe din ce în ce mai puţini oameni, din ce în ce mai puţini se încumeta să privească în adâncuri, majoritatea oamenilor cautând să vadă doar ceea ce este la suprafaţă.
Odata cu dezvoltarea internetului tradiţionala carte a rămas în umbră. Copiii nu mai caută carţi cu poveşti,  ci jocuri pe calculator, nu mai vor jucării,  ci notebook,  iar în loc de maşinuţe îşi doresc pistoale Kalaşnikov virtuale. Adevarul e că nu doar micuţii s-au reorientat, ci şi cei maturi.  Acum sunt excepţii cei care dacă au nevoie de o informaţie în ceea ce priveste istoria unui stat, biografia unui poet sau orice alte date caută raspunsul în carţi.  „De ce să mă chinui căutând prin carţi o gramadă de informaţii, când doar cu un click pot să accesez o pagină online şi să îmi aleg doar informaţiile de care am nevoie şi nimic mai mult”  afirmă Alexandru, student la drept.
Dac-ar fi să facem un sondaj despre unde merg mai des studentii: la bibliotecă sau la internet cafe,  atunci putem să afirmăm cu certitudine că este a doua varianta. Internet Cafe-urile sunt tot timpul arhipline, în timp ce în bibliotecă trebuie să cauţi cu luminarea în miezul zilei ca să gaseşti pe cineva.
„De obicei sălile bibliotecii sunt goale,  dacă avem 10 -20  de cititori în sala. Doar în ajunul examenelor situaţia se schimbă,  acestea devenind neîncăpătoare”,susţine Silvia, bibliotecară.
Totuşi sunt persoane care citesc cărţi online, nu pentru că le este lene să mearga la bibliotecă, ci pentru că nu le gasesc nicăieri altundeva decât în format electronic. Trebuie să recunoaştem că sunt şi în format electronic cărti destul de bune şi nu doar rezumate la diferite opere.
„Timpul pierdut în faţa calculatorului este mult mai daunator sănătăţii decât citind o carte.Cel mai des au de suferit ochii, care din cauza radiaţiilor provenite de la PC pot apărea diferite boli, scade vederea…etc.”  Acest lucru însă nu împiedică pe nimeni să stea zi şi noapte cu ochii fixaţi pe un monitor unde „aleargă” la propriu, o sumedenie de litere.
Iată ce crede Vasile, şi el student la una din universităţile din Moldova: „Google e cel mai destept baiat, şi dacă el ştie, de ce ar trebui să mă chinui căutând prin cărţi şi făcând alergie de la praful de pe ele. Mai bine stau comod acasă în faţa calculatorului, fără să mă pască vreun pericol.”
Astfel în urma celor relatate mai sus putem afirma fără teamă : Cartea online a devenit izvor de înţelepciune, iar Google – un Enstein contemporan.

07/12/2009 - Posted by | Uncategorized

2 comentarii »

  1. super , tocmai ce cautam .Multumiri anticipate celui care a postat acest minunat eseu.

    Comentariu de cristina | 16/12/2010 | Răspunde

  2. super voi scrie tot e ceea ce cautam si eu!

    Comentariu de maksim | 26/05/2011 | Răspunde


Lasă un comentariu