AlaCoica's Blog

Zîmbeşte, viaţa e frumoasa!!!

Noi perspective

La 23 noiembrie a avut loc Conferinta Nationala “Conventia ONU privind raptorial persoanelor cu dizabilitati – noi perspective pentru Republica Moldova.

Scopul conferintei a fost promovarea Conventiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilitati si a standardelor acesteia in RM, atit la nivelul factorilor de decizie, cit si la nivelul intregii societati.

Marianne Schulze, consultant in drepturile omului dinAustria, prezenta la conferinta a declarat:”As ruga sa nu folositi Conventia doar in scopuri personale, dar sa utilizati aceste articole si in discutia cu alte grupuri. Si asta pentru ca acest document face in asa fel ca societatea civila sa participe la mai mult la procesul decizional”.

La conferinta despre conventie si principiile pe care se bazeaza aceasta, enumerind pe larg toate avantajele ce le ofera ratificarea caestui document. De asemenea tot in cadrul conferintei s-a discutat si despre problemele cu care se confrunta astazi o persoana cu zizabilitati.

Ion Cibotarica de la Centrul de Asistenta Juridica pentru persoanele cu dizabilitati a subliniat in cadrul aceleiasi conferinte ca:”In perspectiva ratificarea Conventiei ar schimba modul cum se vede acum solutionarea problemelor persoanelor cu dizabilitati. Se considera ca acestea se rezolva doar de ministerul Protectiei sociale. Conventia spune insa ca aceste probleme nu pot fi rezolvate de o singura institutie, ci prin cooperarea dintre toti actoriii sociali:statul, societatea civila si sectorul privat. ”

Implimentarea conventiei ONU nu necesita cheltuieli enorme, prevazindu-se realizarea treptata a acesteia, insa dupa spusele lui Igor Mereacre, Asociatia Motivatia,:”ar rezolva o serie de probleme cu care se confrunta persoanele cu dizabilitati din Moldova.”

La conferinta au participat deputati din comisiile parlamentare de resort, membri ai guvernului, reprezentanti ai Minusterului Muncii, Protectiei Sociale si a Familiei. De asemenea , la intrusive au luat parte organizatiile membere ale Initiativei pentru ratificarea Conventiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilitati si reprezentanti ai diferitor organizatii internationale, cu sediul in RM.

Anunțuri

07/12/2009 - Posted by | Uncategorized

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: